Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterCheck Our Feed

MODERJORD KOLLEKTIVET

I slutet av 1960-talet, när medvetenheten om bekämpningsmedlens negativa effekter ökade, samtidigt som det fortfarande var svårt att finna giftfri mat i handeln, beslöt sig en grupp eldsjälar för att ta saker i egna händer och flyttade ut på landet. ModerJord bildades i ett korsvirkeshus uppe på Linderödsåsen, för att 1973 flytta till Forshult, då man fann ForshultsKvarn, med sina 15 tunnland tillhörande äng, skog och åkermark.

Byggnaderna hemma på gården renoverades och det byggdes nytt på markerna. Maskinerna på stället rustades upp och nya apparater kom till liv. Det byggdes ett tryckeri, så att man på ett enkelt vis kunde dela med sig av information och övertygelser. I kvarnen tillverkade man allt från Mjöl, müsli och välling till en mängd olika slags nötsmörer​ och ute på fälten växte en stor variation av biodynamiskt odlade grönsaker. Och nere vid ån växtfärgade man hemspunna garner.

Medvetenheten och förståelsen för vikten av att kunna samverka och genomföra den förändring man önskade se i samhället skapade ett tätt samarbete med andra större kollektiv runt omkring i Skandinavien. Ett fritt flöde av människor rörde sig däremellan och man hjälpte varandra med kunskap, reflektioner och aktioner. Med jämna mellanrum träffades man för att hålla tingmöten, på olika platser i Norden, där man uppdaterade varandra om vad som hände, vad som behövde göras och hur man ville vandra vidare.

Maten, Musiken och Teatern kom att bli viktiga kugghjul i detta Sociala och ekologiska experiment. Och trots sitt stora holistiska och humanistiska engagemang, valde man att hålla sej fria från såväl ideologiska, som religiösa ställningstaganden kollektivt. Detta ledde till att många olika slags människor och rörelser drogs till ModerJord under årens lopp, både ifrån Sverige och resten av Världen. Vilket i sin tur gjorde kollektivet rikt på såväl perspektiv som kunskap. Kompetenserna togs till vara på bästa vis och aktiviteten var hög, både hemma på kollektivet, men även på andra ställen runt omkring i Skandinavien.

Backen på ModerJord, kom att bli en frizon för resande folk som valt att bosätta sig i vagnar eller andra rullande boplatser, för att kunna röra sig enkelt när behovet eller lusten föll på. Det var också här, kring elden på backen, en stor del av musiken som kollektivets egna Jordbandet gjort sig kända för, skapades.

Det stora intresset för att tänka i nya banor gjorde att man kom i kontakt med många innovativa projekt av alternativ teknologi, som sedan länge varit känd för vetenskapen, men som av ekonomiska intressen inte synliggjorts för allmänheten. Detta resulterade i flera utställningar om alternativ teknologi, där man presenterade hur man kunde använda sig av olika former av förnybar energi och alternativ byggnadsteknik av miljövänligt byggnadsmaterial och hälsosamma byggnadsformer.

Många förknippar säkert ModerJord med just de folkfester som ModerJord var med att arrangera i Malmö och på andra ställen, vilka kom att bli viktiga mötesplatser för andra likasinnade att träffas, finna inspiration och organisera sig. Andra kanske kanske minns de stora Barsebäcks demonstrationerna 1976 – 1980, då ModerJord kollektivet såg till att demonstranterna fick någonting att äta under den långa marschen.

Vi på moder jord ville, och vill fortfarande, verka för en hållbar värld, för våra barn och barnbarns barn. Därför var det naturligt att vi ställde upp på att laga och organisera serveringen till alla tusentals demonstranter mot kärnkraft, när vi blev tillfrågade. Självklart var allt ekologiskt. Som mest serverade vi 10 000 portioner grönsaks soppa, 23 000 smörgåsar och 1000 l juice. Det krävdes många händer och lösningsfokuserat samarbete. Vi hade hjälp av många vänner från olika delar av landet, som mest var vi omkring 65 personer som jobbade med detta.

De allra flesta har förmodligen aldrig varit på Moder Jord eller på något annat kollektiv heller för den delen. Kanske är Lukas Moodissons film “Tillsammans” från år 2000 det närmsta man kommit, som ju utspelar sig just i ett svenskt kollektiv 1975. I en sekvens av filmen bestämmer sig ett par i kollektivet för att flytta till Moder Jord, då några andra medlemmar i boendet gått mot kollektivet principer och kommit hemsläpande med en TV för barnens skull.

 

Filmen speglar en mängd av de föreställningar som man som kollektivist fått möta under resans gång. Visst kan man förstå att det höjdes på ögonbrynen i den traditionella jordbruksbygden då det plötsligt vällde in ungdomar från när och fjärran, med sina främmande idéer om att inte spruta grödor med gift eller leva som alla andra alltid gjort här. På landsvägen som löper längs med ModerJord kollektivet saktade bilarna ofta in och vevade ner rutorna, för att få sig en extra titt. Och en och annan nyfiken vågade sig faktiskt ner på gården för att bilda sig en egen uppfattning.

Men tyvärr var det uppenbart väldigt provocerande saker vi höll på med när vi försökte befria oss och ifrågasatte de gamla sätten att tänka. Grannarna i bygden gick ihop och 1978 blev vi tvungna att riva flera av våra nybyggda hus i skogen, trots att de låg avskilt och utom synhåll. Det är intressant hur skrämda vi kan tillåta oss att bli av det som är annorlunda och hur snabbt vi går ihop och pekar finger åt det vi inte känner till. Men kanske är det i grunden samma önskan och längtan som vi delar, efter en gemenskap, en tillhörighet bland någonting som är större än oss själva och en möjlighet att kunna påverka som så tydligt saknas i dagens samhälle.

 Med tiden har vi dock byggt upp både nära och kära relationer i bygden och de allra flesta har förstått att varken vi eller våra idéer är särskilt farliga. Med facit i hand ser många att de tankar vi hade kanske inte var så tokiga ändå och vi upplever ett ständigt ökat intresse för det vi gjorde och försöker göra. Vi är glada att få dela med oss av de erfarenheter vi har och över att vår starkaste övertygelse “att vi tillsammans kan vara med och förändra världen” faktiskt med tiden visar sig vara sann…

Som mest bodde det 35 vuxna och 15 barn samtidigt på kollektivet samtidigt och genom årens lopp har det passerar hundratals gästboende på kollektivet. I mitten på 80-talet krympte kollektivet till två familjer för att under en kort tid endast bebos av familjen Geiger som åretruntboende, men flera deltidsboende behöll sina vagnar på backen för att återvända under sommarhalvåret.

Med åren började kollektivet åter växa till sig och flera av de ursprungliga Moderjordarna har återvänt till kollektivet och byggt nya bostäder. Idag fungerar Moder Jord mer som en liten by med individuella hushåll och gemensamma intressen, där vi hjälps åt med de praktiska arbetet på gården och produktionen i kvarnen.

 

Filmat av appcam.se sommaren 2014.

 

Har du en historia om Moder Jord?

Kanske är du en av dem som bodde på kollektivet en tid eller kom på besök?

Eller bodde du på ett annat kollektiv som vi var i kontakt med ?

Såg du något spännande när du körde förbi?

Hur var det för dig?

Vi vill gärna höra om dina upplevelser och reflektioner från den här tiden.

Känner du för att dela med dig så är du varmt välkommen fylla i formuläret härintill.

Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter.

Hör av dig om du vill boka en föreläsning.

Ditt namn (så vi vet vem du är)

Din epost (så att vi kan svara)

Ämne

Ditt meddelande

Ett stort Tack till Harry Cohen som samlat in den stora skatt av gamla moderjord bilder.

 Idag kan vi läsa lite om Chris, Birgit, Percy och ModerJord i #kristianstadsbladet #reportage #moderjord #moderjordkollektivet #jordbandet #peace #love and #understanding
 Produktionen välsignas i sedvanlig ordning av människobarn och enhörningar 🦄
 Nu är även jordnötssmöret på väg ut i landet #moderjordkoop #moderjord #krav #kärlek #jordnötssmör #peace #ekologiskt #goingnuts #glädje
 Vårens första produktion bådar gott. Mer sesampasta åt folket! #moderjordkoop #sesampasta #krav #kärlek #gemenskap #glädje #ekologisktärlogiskt #organic #moderjord #forshultskvarn #bevarakvarndammarna
 Idag har vi producerat jordnötssmör i kvarnen.