Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterCheck Our Feed

Mycket snack om ekologiskt nu…

ilonaochchris

 

 

 

2014-11-20 Ilona Geiger


Samtidigt, på andra sidan Atlanten, uppmärksammas min farbror Lincoln Geiger nu på söndag , som pionjär för sitt 30 års långa dedikerade arbete med att bygga upp och driva världens första CSA, (community supported agriculture), på Temple-Wilton Community Farm, i New Hampshire.

Förutom den höga kvalitet på de ekologiskt odlade grönsakerna som kommer medlemmarna / ägarna till del, ligger fokus och uppmärksamheten framförallt på de djupgående sunda miljömedvetna, utbildande, ekonomiska, sociala och kulturella fördelarna som är så utmärkande för deras CSA med omnejd.

Dessa effekter har på ett naturligt sätt utvecklats i detta sammanhang, då människor getts frihet att själva bestämma hur mycket grönsaker de hämtar och hur mycket de betalar. Det är lätt att tro att denna frihet skulle missbrukas, tvärtom har det visat sig skapa ett unikt engagemang och ett naturligt ansvarstagande som sträcker sig långt längre än hur mycket morötter och potatis man hämtar.


Tillsammans med Bondens skyltfönster i Kristianstad, en förening som verkar för att inspirera och informera för en hållbar livsstil, tog vi i våras hit Lincoln för att föreläsa på Kristianstad Museum och för att hålla workshops på Marcellos Farm i Ugerup.

Tanken var att han genom att dela med sig av sin erfarenhet skulle hjälpa Marcellos Farm att dra igång ett eget CSA projekt. Besöket blev väldigt lyckat, projektet är igång och kallas på svenska för Sam-Lantbruk.

Jag är själv en av medlemmarna i detta projekt, vilket kortfattat innebär att jag varje månad betalar en bestämd summa pengar och kan hämta så mycket ekologiskt och biodynamiskt odlade grönsaker som jag vill och behöver, när jag vill.

På ett personligt plan märkte jag snabbt hur detta påverkat mitt sätt att tänka och förhålla mig till bl a det här med pengar. För trots att jag varit väldigt förtjust i idén om att vara en del av ett CSA, så började jag, innan jag beslöt mig för att bli medlem, fundera i banor kring hur vida jag skulle “tjäna på det”.

Jag jämförde priser i dagligvaruhandeln, bensinpengar, den tid det skulle ta för mig att ta tillvara alla grönsaker på bästa sätt, osv.. För att inte tala om vad som skulle hända ifall vi helt plötsligt skulle få tillfälle att resa bort under en del av vintern.

När jag observerade mina gamla tankemönster om att behöva “tjäna” någonting för att bli motiverad till att “göra” någonting, insåg jag hur djupt rotad denna föreställningen är i oss och hur kortsiktig och exkluderande den är.

För det handlar ju bara om; Vad JAG tjänar på det och vad JAG tjänar på det NU?!

När jag började tänka vidare på det hela och på vad jag faktiskt får ut av att vara Sam-Lantbruks medlem, insåg jag att det är mycket mer än bra grönsaker;

Möjligheten att se saker ur ett helt annat perspektiv och förhoppningsvis kan det leda till att man utvecklas även som människa, att man kanske kan se lösningar och möjligheter där det tidigare inte varit möjligt, för att man just vågar tänka i nya banor.

Jag bidrar inte bara till att det finns jordbrukare som kan bedriva ekologiskt jordbruk i min omnejd, utan även till att jag får färskt skördade grönsaker som inte behöver transporteras över halva jorden.

Min kreativitet utmanas av att tillaga någonting gott av det som redan finns hemma, istället för att handla det som behövs till receptet. Dessutom skäms jag oerhört mycket mer när jag slänger en gulnande broccoli som jag själv hämtat från Marcellos Farm, än den jag betalat för på t ex Coop.

Jag får vara del av en gemenskap som är baserad på tillit, där all ekonomi är genomskinlig och där man utgår ifrån ärliga intentioner, vilket resulterar i en ömsesidig respekt och ett genuint engagemang, som jag är säker på kommer att leda till flera nya intressanta initiativ.

Och sist men inte minst så investerar jag inför framtiden, för min, mina barn och barnbarns skull, i ett utforskande experiment som undersöker alternativa, nya och hållbara sätt att lösa de problem vi står inför på vår jord. Detta ger mig en känsla av att vara delaktig och en möjlighet att på ett personligt plan undersöka hur det fungerar i verkligheten.

Man behöver inte vara någon expert för att ifrågasätta intentionerna bakom den omtalade forskningsrapport om ekologisk odling, som 4 forskare från SLU publicerades häromdagen. Det känns onekligen som att de missat en del i sina beräkningar, kanske är det viktigaste av allt, den mänskliga faktorn.

Det är bara att gratulera fabror Lincoln till ett välförtjänt pris, för ett gediget och viktigt utforskande arbete, som i sin tur inspirerar andra till att våga ta nya initiativ och framförallt bilda sig egna uppfattningar genom erfarenhet.

 


 

One Response to Mycket snack om ekologiskt nu…

  • chris geiger says:

    Det är så viktigt att leva sina drömmar,göra det man tror på,stå upp för sin vision.Våga vara sig själv.Fast det handlar inte så mycket om en själv. Jag är ju bara en liten del i ett mycket större sammanhang med andra och vår jord.Vi tänker som du säger ofta på vad kan jag tjäna få ut så mycket som möjligt,Vårt ekonomiska system sätter ofta jaget i centrum med väldigt liten samklang med vår jord, och ett stort ha begär som skapar obalans, så jag gör mitt bästa och tror att vi alla kan göra skillnad var och en av oss för en bättre värld för våra barn, barn barn och barn barns barn.
    Jag har haft nöjet att jobba med min bror Lincoln 10 år här på moder jord en innovatör och en som lever sinna drömmar och förverkligar det han tror på
    och vågar tänka i andra banor . Vi behöver alla känna att vi lyckas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 Idag kan vi läsa lite om Chris, Birgit, Percy och ModerJord i #kristianstadsbladet #reportage #moderjord #moderjordkollektivet #jordbandet #peace #love and #understanding
 Produktionen välsignas i sedvanlig ordning av människobarn och enhörningar 🦄
 Nu är även jordnötssmöret på väg ut i landet #moderjordkoop #moderjord #krav #kärlek #jordnötssmör #peace #ekologiskt #goingnuts #glädje
 Vårens första produktion bådar gott. Mer sesampasta åt folket! #moderjordkoop #sesampasta #krav #kärlek #gemenskap #glädje #ekologisktärlogiskt #organic #moderjord #forshultskvarn #bevarakvarndammarna
 Idag har vi producerat jordnötssmör i kvarnen.