Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterCheck Our Feed

JORDBANDETS HISTORIA

Jordbandet har sina rötter vid elden på backen på ModerJord-kollektivet i Skåne. Där började musiken. Den växte fram ur vår vardag. Texterna och musiken har förankring i de erfarenheter som livet bland vännerna, samhället och världen ger. Det var på tidigt 70-tal som det började. Vi blev flera som spelade samman och snart reste vi land och rike kring och spelade på festivaler, radio, tv, konserthus och andra sammankomster.

Vår musik har kallats progg, bonnarock, fri folkmusik och world-music. Men Jordbandets har sin absolut egna omisskännliga stil, med massor av spelglädje som har vuxit, breddats och fördjupats genom åren. Sammansättningen av bandet har växlat i takt med att några flyttat långt bort och andra kommit nära, vi är ett band med långa relationer. Vi har spelat på gatan, på lastbilsflak och från upphöjda scener, för många och för några få, vid en eld och i skogen ibland. Med vår text musik och närvaro vill vi dela med oss av tankar glädje och funderingar.

 

Kärnmusen var en musik teater som Jordbandet turnerade med runt om i landet, innan kärnkrafts omröstningen 1980. Kärnmusen hade en snurrande propeller med paljetter på hjässan, stor el kabel i rumpan kopplad till en hjälte kontakt i väggen. Hans kompis Stinken Andersson hade en kritvit randig kostym, en extra hög hatt med texten: hög energi åt folket,  mannen från kapitalets borg. Miss Ösa slösa iklädd plast stövlar, pappers trosor, engångsbestick som kjol och ett plast linne med evighets märket. Stinken och kapitalet hade anordnat en tävling, där den mest resurskrävande låten och klädslen skulle vinna. Självklart vinner miss ösa slösa. Det hela slutar med att det går åt så mycket energi att kärnkraftverket som står på scenen börjar rycka och brinner upp och strömmen går.

Vi gjorde vår första inspelning 1975. Det blev en kassett som fick namnet Resande Folk. Inspelningen gjordes i tryckeriet på Moder Jord-kollektivet och oktober samma år mångfaldigades den på PlayBack Studio i Malmö. I en brand 1978 på Moder Jord försvann tyvärr originalet tillsammans med tryckeriet och hela byggnaden. Vi medverkade vid inspelningen av LP´n Jordljus i Saltsjöbaden tillsammans med andra kollektiv och aktivister år 1978. 1998 spelade vi in Tiden Rullar med Johan Karlsson (Familjen mfl) som producent. 2003 spelade vi in cd´n Off Record 2014 kom cd:n Livets Cirkus 40 år i tiden med Jordbandet- en samlings cd med 21 låtar. Där ingår tre nyinspelade låtar som producerades av Måns Asplund (Timbuk, Helt Off mm).

Vi vill se en värld där vi är i balans med både oss själva, medmänniskor, djur och natur. Men inga pekpinnar. Det är med respekt, tolerans och öppenhet, som vi vill berätta och få det att svänga och gunga på ett skönt sätt. Alla texter är lika aktuella idag som när dom skrevs och i flera fall kanske till och med mer aktuella nu.

Om vi förmår förmedla att vi tror på en tillfrisknande värld, menar det vi säger och har kul när vi spelar, -då har vi lyckats.


 Idag kan vi läsa lite om Chris, Birgit, Percy och ModerJord i #kristianstadsbladet #reportage #moderjord #moderjordkollektivet #jordbandet #peace #love and #understanding
 Produktionen välsignas i sedvanlig ordning av människobarn och enhörningar 🦄
 Nu är även jordnötssmöret på väg ut i landet #moderjordkoop #moderjord #krav #kärlek #jordnötssmör #peace #ekologiskt #goingnuts #glädje
 Vårens första produktion bådar gott. Mer sesampasta åt folket! #moderjordkoop #sesampasta #krav #kärlek #gemenskap #glädje #ekologisktärlogiskt #organic #moderjord #forshultskvarn #bevarakvarndammarna
 Idag har vi producerat jordnötssmör i kvarnen.