Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterCheck Our Feed

Börja i rätt ände

01/28/2015  Chris Geiger


 

Jag brukar ju försöka se framåt, titta och hitta på lösningar och ge kraft till det som för oss framåt. Världen blir ju inte bättre om vi inte förändrar den i vårt varande, eller som jag brukar säga; Bättre tända ett ljus än klaga på mörkret, men i dag kan jag inte låta bli…

Anledning till detta är att Länstyrelsen i Kristianstad vill tillståndspröva våra kraftverk i Vrams ån.

Plötsligt en dag (5/11 2012) blir vi inbjudna till ett möte på Länstyrelsen i Kristianstad, ang våra dammar, kraftverk och kvarnar; Länstyrelsen vill att Vramsån ska vara som på 1600-talet och om de får som de vill så önskar de helst riva alla kvarnar och dammar utan tillstånd, och i deras ögon gäller inte våran ursprungliga hävd.

Jag upplevde deras sätt som otroligt klumpigt och kränkande, man pekade med hela handen utan att skapa dialog. Detta fortsatte i två möten till, med samma pekande hand och utan att visa något särskilt intresse av vad vi tyckte och ville i saken. Man hade dessförinnan skickat ut konsulter på alla kvarnar utan att prata med vederbörande kvarnägare (som väl ändå får anses vara experter av något slag på sina kvarnar och vattendrag). Konsulten gick till och med in i vår kvarnbyggnad, fortfarande utan att be om lov, för att skapa sig en uppfattning. Vi har nu fått möjlighet att yttra oss och skicka in handlingar om våra kvarnar, men länsstyrelsen har redan bestämt sig för att våra tillstånd inte gäller.

kvarnen1950

De flesta av våra vattenkvarnar i Vramsån har funnits sedan början 1600-talet och försörjt bygderna med mjöl, foder, sågat timmer och annat som var livsnödvändigt för en levande byggd. Mer info om Forshults Kvarn här.

Att kvarnarna finns kvar än i dag tyder i våra ögon på att de har och har haft mer än tillstånd. Kvarnarna producerade el redan i början av 1900-talet, då vatten hjulen byttes ut mot lågvarviga turbiner (100-140 varv per minut).

Det råder inga som helst tvivel om att stora vattenkraftverk ofta har förödande konsekvenser för djurlivet och naturen omkring, och självklart kan det även vara fallet när det gäller små vattenkraftverk, om de inte drivs som de ska och är byggda på felaktigt sätt, men det gäller inte kvarnarna i Vramsån.

Vi som bor och verkar i dessa kvarnar är väl medvetna och värnar om vår natur och kultur, och vi anser oss vara goda garanter för att man tar hand om vattendragen på bästa sätt.

Det har alltid funnits fisk, musslor och artrikt natur kring och i Vramsån och vi betraktar det själva som en oas. Vi har ställt upp på flera olika projekt för att säkerställa arternas överlevnad i Vramsån, som att hjälpa flodpärlmusslor, jätte Möja och bygga vattentrappor så att fisk kan vandra upp och ner fritt i ån.

Om det är någon som vet hur tillståndet i Vramsån är, så är det väl vi. Vi bryr oss och vi har valt att bo på dessa platser, självklart så vill vi inget annat än att det ska vara balans i vatten systemet!

Vi Kvarnägare ( Vramsåns vänner ) har sagt att vi vill ha ett så kallat “win -win system”, något som förbättrar (vattnet, naturen, människan och vår kulturella miljö). Vi är villiga att förbättra våra anläggningar om så behövs, men Länstyrelsen vill fortfarande att vi ska söka och skaffa tillstånd för våra vattenverksamheter, som funnits i ca 400 år.

Det kostar mellan 300 000 – 500 000 kr för ett ansöka om tillstånd, sen är det inte ens säkert att man får det!

Det är en orimlig kostnad som inte förbättrar för naturen i Vramsån, hade man i stället kommit med ett förslag som förbättrade för ån så hade det funnits hopp, men tyvärr har Länstyrelsen nu istället ökat klyftorna mellan makten och folket.

Det är inte det vi behöver! Vi behöver finna positiva lösningar för alla! Vi behöver en levande å och en levande byggd. Spendera pengarna på förbättring av vår natur och värld, istället för på dum byråkrati, som är långt ifrån den reella verkligheten.

Jag vägrar acceptera denna dumhet och samlar ny kraft, än är inte sista ordet sagt i saken…

Klicka här för att läsa Helsingborgs Dagblads artikel.

Bevara Kvarndammarna på facebook

 

 

 

9 Responses to Börja i rätt ände

 • Peter Söderqvist says:

  Man blir ledsen, arg och förtvivlad när man läser om detta beslut som Länstyrelsen tänker genomföra med rena maffia metoder. Dom bara kör över och idiot förklarar denna kulturskatt som fortfarande finns och är unik. Vilken vanlig människa har 500 000 för att överklaga. Den lilla människan har inte en skans. Men regeringens Vattenfall får köpa och skövla på hur som helst. Skäms på er Länsstyrelsen. / Peter

 • Tim Lindqvist says:

  Hmm jag förstår att ni blir trötta. Borde inte kvarnarna kunna k.märkas? Någon vettig länsantikvarie skulle väl kunna ha synpunkter på länstyrelsens agerande eller någon kulturgeograf eller lokalhistoriker. Jag skall ta mig en funderare / Tim

 • Stå på er och lycka till!!

 • Good luck! Go on Strong!

 • April Stella-Maris Gonzalez says:

  Självklar maktmissbruk. Uppenbarligen ett övergrepp. Helt klart handlar detta enbart om makt och pengar.
  Ingen själ. Ingen respekt för kultur, folk & natur. Högst omoraliskt övertramp!
  Och dessa integritetslösa order skall vi lyda? Skäms!
  En byråkratisk orimlig idé -Sverige 2015…

 • Bodil Fredriksson says:

  Du har all rätt att klaga och vara förbannad. Det här är en sorglig historia där maktmissbruket lyser igenom som den drivande kraften. Vill hjälpa till att lyfta upp detta genom att dela vidare och uppmana andra att göra detsamma. Kämpa på !

 • Nils LIndblad says:

  Sorgligt att den konservativa synen på naturskydd fått överhanden på Skånes länstyrelse.
  Är människan bara fel? Eller är vi en del?
  En god myndighetsutövning i sammanhanget vore rimligen att peka på förbättringar, om det nu föreligger ett problem i det enskilda fallet.
  Men nu verkar det ha utgått centrala direktiv, kanske hela vägen från Bryssel.
  Då gömmer sig små gråa tjänstehenn mumlandes bakom en snyggt tryckt utredning på femhundrasjuttifemton sidor.
  Det egna tänkandet, och känslan för vad som är rätt och fel läggs i en nummererad låda och arkiveras bakom låsta dörrar.
  Att riskera sin position i kontorets hackordning, eller gud förbjude några pinnar på karriärstegen! Är inte aktuellt.
  Att sklija på rätt och fel i det enskilda fallet kräver ju fakta, fakta kräver ju observation, analys och säkert en saftig utredning, -men men… den har ju nån redan gjort, Den som du gömmer dej bakom. Cirkeln är sluten. Logiken är kortsluten.
  Samvetet dövar ni väl med axelklappar, dricka ekokaffe på kontoret, och att köra el eller gasbil på uppdragen. Hur många kW Forshult producerar utan att skada Vramsån, kontra hur stor den egentliga miljövinsten från miljöbilen eller ekokaffet det vill ni kanske inte en tänka på.
  Tjänstehen på Länstyrelsen i skåne, just ni som jobbar med nedläggandet av småskaliga vattenkraften i Skåne. NI ÄR FEGA FÖLJARE, det känns trist att betala er lön med från vår skatt. Er kassa myndighetsutövning får mig att skämmas, ni är säkert duktiga på att maila, skriva rapporter, ställa in era arbetstolar och annat kontorsrelaterat, men våga titta upp över kanten på utredningen, titta på den gemensamma verkligheten där vi andra bor, tänk själv, sluta slå på dom små för att du själv är rädd. Ni håller på att krossa något mycket fint, människor som försöker leva i samklang med omgivningen.
  Hjälpa inte stjälpa. Ni representerar ju oss alla. Glöm inte det när ni sår sorg och myndighetsförakt över vramsåns bygder.
  Heja Crisse, heja Vramsåns Vänner, håll emot!!!

 • Ilona Geiger says:

  Tack För fina ord och ärligt stöd sköna Nils!

 • MaikelU says:

  moderjordkoop.se has potential, you can make your page go viral easily using one tricky method. Just type in google:
  Sulingi’s Method To Go Viral

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 Idag kan vi läsa lite om Chris, Birgit, Percy och ModerJord i #kristianstadsbladet #reportage #moderjord #moderjordkollektivet #jordbandet #peace #love and #understanding
 Produktionen välsignas i sedvanlig ordning av människobarn och enhörningar 🦄
 Nu är även jordnötssmöret på väg ut i landet #moderjordkoop #moderjord #krav #kärlek #jordnötssmör #peace #ekologiskt #goingnuts #glädje
 Vårens första produktion bådar gott. Mer sesampasta åt folket! #moderjordkoop #sesampasta #krav #kärlek #gemenskap #glädje #ekologisktärlogiskt #organic #moderjord #forshultskvarn #bevarakvarndammarna
 Idag har vi producerat jordnötssmör i kvarnen.