Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterCheck Our Feed

Vart jag än går lämnar jag spår

2015-06-02  Chris Geiger


Jag uppslukas av allt som händer runt omkring i naturen , samspelet mellan alla arter hur allting hänger i hopp till minsta molekyl. Ett kretslopp som har bildats genom 1000 tals år av samråd. Här står jag mitt i allt. Jag känner att jag har ansvar, Att dom spår jag lämnar är så bra som möjligt.

DÄRFÖR KAN JAG INTE HELLER VARA TYST när det gäller BEVARA KVARNDAMMARNA

 

IMG_1363Så kan det se ut efter man rivit ut en damm!     STENDAHLSMÖLLA 2015

Vi älskar vår natur och vår art rikedom här på Moder Jord och Vramsån är otroligt viktig för oss alla dessa arters mångfald ger balans!

 

yingyanglanskap
 Har många olika besökare som hälsar på oss här ute på Moder Jord.En av dessa var  ekobyarnas riksorganisation fina människor som ger hopp. Det är skönt när  det finns så många som vill lämna goda spår ! Och vi är många.Jag läger bara min del i skålen och njuter mitt i allt i denna tid. Vi är som ringar på vatten vi finns……………många.

 

 

Just nu

2015-04-22  Chris Geiger


Tiden går fortare när ljuset blir längre, just nu samlar sig våren och snart exploderar vår jord av livs kraft! Snart kan man gå i det gröna rummet på moder jord! Och så frön för framtiden, som man sedan får skörda.

Det är som i  livet, man vet inte riktigt vad man får sen, men om man ger det näring , kärlek och respekt för dess behov, är utsikterna goda att skörden ska bli god. Så borde vi hjälpa varandra att hitta rätt !

 Var  ute och höll ett litet fördrag om livet och Moder jord i Tollarps medborgarhus, spelade en sång och fick med publiken en fin upplevelse.

Fint att dela med sig av vad man vet och har varit med om.

Pratade också om det som händer med dammen och turbindriften, fick in 56 namn underskrifter till Bevara kvarndammarna som nu sammanlagt har 200 underskrifter, får jobba så vi får flera: Träffade några politiker och pratade om hur vi har blivit behandlade av länstyrelsen och våra farhågor angående hotet om ut rivning av våra dammar vad som skulle hända med den art rikedom som finns här i Vramsån! Dom lyssnade! Annars har vi överklagat Länsstyrelsens å- läggande så vi får se vad Mark och miljö domstolen svarar, hoppas på lika bra gensvar som i Tollarp.

Njut av livet !

 

 

 

All inklusive – all in one

2015-03-07   Chris Geiger


Nu är vi i mars månad en månad där det svänger hit och dit precis som i livet. Jag tänker på hur allt vi gör påverkar någonting. Vi är alla del i en helhet och påverkar mer än vi tror på gott och ont. Vi här på moder jord är glada för att återvinna saker, ta hand om jordens resurser, inte delta i någon köp hysteri. Det är klart vi också köper en del nya saker som vi behöver. Jag brukar köpa 2 par byxor om året, första året blir dom fin byxor, sen arbets byxor, sen kort byxor, och till sist trasor. Och det är klart att jag påverkar världen genom mitt handlande. Mitt val har en påverkan på jordens resurser, dels hur mycket bomull som odlas och på besprutning och kemikalie användning , Olje användning, hur dom har det på andra sidan av vår jord och mycket mer. Allt kommer tillbaka, vi har alla ett ansvar, större än vi tror, tror jag. Jag tror inte vi är gudar utan en liten liten del i en stor helhet, en liten liten del, men allt hänger samman och är beroende av vad vi alla gör. Vi kan göra skillnad.

Nu när våren kommer och ljuset och värmen ger en lust och glädje, som när korna släpps uti hagen eller barn barnen skuttar fram i galopp, när blommorna tittar upp. Och utomhus stereon fylls med naturens frekvenser. Nu  snart går vi ut i det gröna rummet.

All inclusive

 

Kvarnen har snurrat på, ny färsk sesampasta malts och vårt goda jordnötssmör är på gång. Det är alltid en go stämning när vi samlas och producerar i kvarnen, en av anledningarna till att pastan blir så god.

Ja och nu har vi överklagat Länsstyrelsens  Å-l-äggande angående vatten verksamhet, alltså dom ifrågasätter ju våra tillstånd att utnyttja vatten kraften och att ha damm. Känns skönt att lägga den biten bakom sig fast man inte vet hur det går, man får kämpa vidare och försöka skapa samarbete. Ni har väl sett vår grupp på facebook ”bevara kvarndammarna” där man kan stötta oss och genom att skriva på  vår namninsamling bevara kvarndammarnapå namninsamling.se stöttar man oss ännu mer.

Jordbandet spelas imorgon, söndag den 8 mars, i programmet Kalejdoskop på P2, undrar vilken låt  hon väljer Johanna Olofsson.

Ja det är bara att låta kärleken verka, allt är ett och kommer tillbaka!

 

Barnens arv / samklang

 

2015-02-12 Chris Geiger


I dag tänkte jag på alla strapatser man står inför i livet. Jag har alltid haft turen i livet fått vara den jag är, fått en klapp på axeln du duger som du är. Jag hade svårt i skolan jag var som det heter inte skolmogen och ord blind. Jag blev luggad och dragen i öronen nedvärderad av min fröken, Som tur var hade jag förstående föräldrar som gav kärlek och som stöttade mig i det jag var bra på. Att man fick en miljö var man var delaktig och behövd .

Senare i livet när jag jobbade med ungdomar och vuxna förstod jag att alla behöver vara älskade ,behövda och delta i ett samman hang och sedda och mötta med respekt . Alla är vi olika men ganska lika! Så jag tror fortfarande vi kan nå långt om vi behandlar världen som vi vill bli behandlade. Samklang när flera toner möts och skapar en harmoni.

Alla år jag bott på kollektivet Moder Jord (just här 42 år) har vi varit en otroligt massa olika människor från olika miljöer olika religioner med olika erfarenheter och bakgrunder.Trots detta var det en styrka att vara olika.Visa respekt för varandra lära sig lyssna på andra och sig själv,och  kunna påverka. Vi tror på mångfald. Och att välja vad man ger sin energi till. Och att stödja varandra och att stå upp för sig själv och den man är.

 

 .

Jag har underbara barn och barn barn! Som för livet vidare! Och kärleksfulla är dom. och bär barnens arv vidare på alla plan.

Jordbandet har nu släppt cd Barnens arv med 3 nya låtar, finns även på spotify och videon här ovan.

Samklang , sammanhang och samarbete

Och mycket kärlek

 

 

Börja i rätt ände

01/28/2015  Chris Geiger


 

Jag brukar ju försöka se framåt, titta och hitta på lösningar och ge kraft till det som för oss framåt. Världen blir ju inte bättre om vi inte förändrar den i vårt varande, eller som jag brukar säga; Bättre tända ett ljus än klaga på mörkret, men i dag kan jag inte låta bli…

Anledning till detta är att Länstyrelsen i Kristianstad vill tillståndspröva våra kraftverk i Vrams ån.

Plötsligt en dag (5/11 2012) blir vi inbjudna till ett möte på Länstyrelsen i Kristianstad, ang våra dammar, kraftverk och kvarnar; Länstyrelsen vill att Vramsån ska vara som på 1600-talet och om de får som de vill så önskar de helst riva alla kvarnar och dammar utan tillstånd, och i deras ögon gäller inte våran ursprungliga hävd.

Jag upplevde deras sätt som otroligt klumpigt och kränkande, man pekade med hela handen utan att skapa dialog. Detta fortsatte i två möten till, med samma pekande hand och utan att visa något särskilt intresse av vad vi tyckte och ville i saken. Man hade dessförinnan skickat ut konsulter på alla kvarnar utan att prata med vederbörande kvarnägare (som väl ändå får anses vara experter av något slag på sina kvarnar och vattendrag). Konsulten gick till och med in i vår kvarnbyggnad, fortfarande utan att be om lov, för att skapa sig en uppfattning. Vi har nu fått möjlighet att yttra oss och skicka in handlingar om våra kvarnar, men länsstyrelsen har redan bestämt sig för att våra tillstånd inte gäller.

kvarnen1950

De flesta av våra vattenkvarnar i Vramsån har funnits sedan början 1600-talet och försörjt bygderna med mjöl, foder, sågat timmer och annat som var livsnödvändigt för en levande byggd. Mer info om Forshults Kvarn här.

Att kvarnarna finns kvar än i dag tyder i våra ögon på att de har och har haft mer än tillstånd. Kvarnarna producerade el redan i början av 1900-talet, då vatten hjulen byttes ut mot lågvarviga turbiner (100-140 varv per minut).

Det råder inga som helst tvivel om att stora vattenkraftverk ofta har förödande konsekvenser för djurlivet och naturen omkring, och självklart kan det även vara fallet när det gäller små vattenkraftverk, om de inte drivs som de ska och är byggda på felaktigt sätt, men det gäller inte kvarnarna i Vramsån.

Vi som bor och verkar i dessa kvarnar är väl medvetna och värnar om vår natur och kultur, och vi anser oss vara goda garanter för att man tar hand om vattendragen på bästa sätt.

Det har alltid funnits fisk, musslor och artrikt natur kring och i Vramsån och vi betraktar det själva som en oas. Vi har ställt upp på flera olika projekt för att säkerställa arternas överlevnad i Vramsån, som att hjälpa flodpärlmusslor, jätte Möja och bygga vattentrappor så att fisk kan vandra upp och ner fritt i ån.

Om det är någon som vet hur tillståndet i Vramsån är, så är det väl vi. Vi bryr oss och vi har valt att bo på dessa platser, självklart så vill vi inget annat än att det ska vara balans i vatten systemet!

Vi Kvarnägare ( Vramsåns vänner ) har sagt att vi vill ha ett så kallat ”win -win system”, något som förbättrar (vattnet, naturen, människan och vår kulturella miljö). Vi är villiga att förbättra våra anläggningar om så behövs, men Länstyrelsen vill fortfarande att vi ska söka och skaffa tillstånd för våra vattenverksamheter, som funnits i ca 400 år.

Det kostar mellan 300 000 – 500 000 kr för ett ansöka om tillstånd, sen är det inte ens säkert att man får det!

Det är en orimlig kostnad som inte förbättrar för naturen i Vramsån, hade man i stället kommit med ett förslag som förbättrade för ån så hade det funnits hopp, men tyvärr har Länstyrelsen nu istället ökat klyftorna mellan makten och folket.

Det är inte det vi behöver! Vi behöver finna positiva lösningar för alla! Vi behöver en levande å och en levande byggd. Spendera pengarna på förbättring av vår natur och värld, istället för på dum byråkrati, som är långt ifrån den reella verkligheten.

Jag vägrar acceptera denna dumhet och samlar ny kraft, än är inte sista ordet sagt i saken…

Klicka här för att läsa Helsingborgs Dagblads artikel.

Bevara Kvarndammarna på facebook

 

 

 

Nya mål i horisonten.

02/02/2015 Chris Geiger


Veckan som gott har varit fullt med olika berg att bestiga.

Meddelandet från Länstyrelsen om tillstånds prövning för vår damm och turbindrift.

Värme panna kaputt.

Kallt i huset, och som det inte det var nog motorsågen skar.

Men vi höll fokus, Nya mål i horisonten, Det löser sig!

Nu sitter vi här, värmepannan har blivit ny och installerad, i morgon ska vi provelda, va kul. Och huset har blivit varmare.

Tänk va?! Vi har det bra, en säng att sova i, rinnande vatten, tak över huvudet, inga krig runt dörren, vänner med öppna hjärtan.

Och mycket spännande framför oss.

En annan sak som gläder oss är att media ska gå in för positiva nyheter, vi tror att positiv input ger positiv kraft!

Brända bål bakom oss.

Vi har skapat en stöd sida för att BEVARA KVARNDAMMARNA ( på facebook ) i Vramsån som rinner här förbi.

Som ni kanske redan läst vill ju Länstyrelsen riva ut alla dammar i Vramsån.

Vad som händer med faunan och arterna om vi gör det är det ingen som vet.

Vi behöver ert stöd i detta. Så gå gärna med i gruppen för att visa ert stöd.

Tanken är också att vi som är berörda eller har kunskap att dela med oss av, kan dela och föra diskussioner där kring hur vi går vidare.

Jordbandet släpper snart Barnens arv;

barnensarv

1

2

3 nya låtar på spotify

 En video på Barnens arv kommer snart att finnas på  youtube .

 Nya mål i horisonten alltså.

Sist men inte minst vi ger inte upp!

 Kraft och kärlek

Prenumerera på vår blogg

ilonaochchris

 

 

 

01/30/2015 Ilona Geiger


Idag är det jag som skriver med den härliga nyheten om att vi äntligen förstått och fixat så att man kan  prenumerera på vår blogg.

Längst ner på sidan hittar ni ett formulär där den som vill enkelt kan fylla i sina uppgifter, så dimper det ner ett mail när det är nått nytt på gång. Man kan välja att följa våra blogginlägg eller våra nyhetsbrev – som kommer så småningom.

Dessutom vill jag gärna passa på att uttrycka den glädje som infunnit sig under denna sidans uppbyggnad. För förutom den självklara tillfredsställelsen av att ha lyckats skapa en portal och ett fönster för ModerJord gentemot resten av världen, har jag nämligen fått flera fantastiska möten med okända människor som gladeligen delat med sig av sin kunskap, av den enkla anledningen; att jag bett om hjälp.

Det låter kanske inte särskilt märkvärdigt, men ni som känner mig vet att jag i grunden minst sagt alltid varit en ”jag kan själv” personlighet, kanske var det inte förrän livet tvingade mig till det, som jag för första gången på riktigt förstod och upplevde hur fint det kan vara att få ta emot.

I samband med det insåg jag även det fantastiska och paradoxala i att; när man ber om hjälp, så ger man faktiskt någonting tillbaka, redan innan man själv fått något, nämligen möjligheten för någon annan att ge. Kanske en självklarhet för flera, men så var det alltså inte för mig…

Därefter har jag alltså börjat be om hjälp allt oftare och nu vill jag gärna skicka lite extra cred till Frida Runberg, som hjälpt mig bygga mallen till sidan, samt gett mig nycklar så att jag själv kunnat justera den efter min inre bild, låångt efter det vi kommit överens om. Nils Florby som med sin oumbärliga kunskap kring weboptimering väglett mig genom, det som för mig kändes som en djungel. Samt nu senast Cecilia Svensson som med värme, entusiasm och generositet visat mig hur jag skulle göra för att ni ska kunna prenumerera på ModerJords blogg.

Så be för allt i världen vänner, när ni behöver någonting. Fråga när ni vill veta. Använd er av era kontaktnät och dela med er av er kunskap. För det verkar vara lite som med kärleken, ju mer du ger, desto mer får du tillbaka och vad har saker och ting egentligen för värde om vi inte använder dem?

Det är vackert att vi behöver varandra!

 

För mig är vackert att vi behöver varandra!

Nu mot ljusare tider

01/19/2015  Chris Geiger


 

Sitter här ute på moder jord, tiden går fort det blir ljusare för var dag. Tänker på att vi behövs mer än någonsin, att sprida ljus och ge kraft åt det vi vill, inte stirra oss blinda på det som är utan gå vidare. Det är så lätt att klaga på andra och allt. Här i huset har vår värme panna gått sönder  med allt vad det innebär.  Men vi är dom lyckligt lottade vi bor i ett land var folk flyr till inte ifrån, tak och mat och kärlek har jag, det kunde vara mycket värre.

Jordbandet har nu spelat in tre nya låtar nere i huset på åkern hos Måns Asplund:  Barnens arv handlar just om vad vi lämnar över till barnen. Videon kommer om någon vecka här på hemsidan och på youtube. Av lust och kärlek, en låt som jag verkligen tror berör vårt inre. Och så Lika- Unika, vi behövs alla! Så klart läggs alla låtar  ut på Spotify!

Alla är lika mycket värda och alla behöver kärlek och alla ingå i en större helhet!

Kraft och kärlek!

Chrisnär ska vi sluta bråka

 

 

Nya tider nytt år

2015-01-07 Chris Geiger


Nytt år nya möjligheter!Först vill ja tacka alla för året som gått!Så här första dagarna på det nya ser jag fram emot ett år var girigheten blir mindre i världen, och att vi fokuserar  på

våra drömmar och våra möjligheter att positivt förändra vår värld. Vi har alla möjligheter att bidra i vår vardag och våra liv alla är lika viktiga.

Jordbandet har precis avslutat inspelningen av tre nya spår med samlings namnet Barnens arv, vi fortsätter att sprida ljus och kärlek.Vi tror vår värld behöver detta. WE don`t give upp !

SEN HAR VI TYVÄR EN STOR KAMP OM VÅRA RÄTTIGHETER TILL ATT PRODUCERA GRÖN EL, Länstyrelsen vill stänga alla små vatten kvarnar,motiveringen är att vi saknar skriftliga tillstånd( vår kvarn Forshults kvarn har funnits sedan början på 1600 talet) detta kan beröra 2000 små kvarnar, man vill riva ut alla dammar och vad detta skulle betyda för den fauna som är vågar jag knappast tänka på.Att skaffa nya tillstånd kostar i runda slängar ca 500.000.kr. Och då är det är inte säkert att vi får nya tillstånd! Dom flesta av dessa kvarnar är kvarnar med låga fallhöjder under 2 m lågvarviga turbiner man hävdar att vi dödar fisk, men det inte finns några mortalitets studier som stöder detta. Eu har bidragit med pengar för att förbättra i våra vatten drag bra men här i landet har man valt som enda land i Eu lägga ned små vattenkraft verk. Att fisk arter som lax och ål har ju minskat och mår ej bra är klart. rovdrift på vår natur, för effektiva fiske metoder, utsläpp av gifter och mediciner etc. Vi har gått samman alla kvarnar i Vrams ån , Vi vill att ån ska vara levande för fisk, natur, människan och kultur! Vi är villiga att göra vad vi kan för att alla ska vinna på att förbättra för vår framtid  våra barn och barn barns barn. Vi behöver alla er hjälp i detta, Vi kommer att skriva mer om just detta! Som ofta så styr pengar vår värld, ösa och slösa till allt tar slut. Och detta vill vi inte stå för!

Ja hoppas att vi tillsammans kan skapa möjligheter för en bättre värld och då behövs vi alla! För i dag och vår framtid

kraft och kärlek

 


 

Mycket snack om ekologiskt nu…

ilonaochchris

 

 

 

2014-11-20 Ilona Geiger


Samtidigt, på andra sidan Atlanten, uppmärksammas min farbror Lincoln Geiger nu på söndag , som pionjär för sitt 30 års långa dedikerade arbete med att bygga upp och driva världens första CSA, (community supported agriculture), på Temple-Wilton Community Farm, i New Hampshire.

Förutom den höga kvalitet på de ekologiskt odlade grönsakerna som kommer medlemmarna / ägarna till del, ligger fokus och uppmärksamheten framförallt på de djupgående sunda miljömedvetna, utbildande, ekonomiska, sociala och kulturella fördelarna som är så utmärkande för deras CSA med omnejd.

Dessa effekter har på ett naturligt sätt utvecklats i detta sammanhang, då människor getts frihet att själva bestämma hur mycket grönsaker de hämtar och hur mycket de betalar. Det är lätt att tro att denna frihet skulle missbrukas, tvärtom har det visat sig skapa ett unikt engagemang och ett naturligt ansvarstagande som sträcker sig långt längre än hur mycket morötter och potatis man hämtar.


Tillsammans med Bondens skyltfönster i Kristianstad, en förening som verkar för att inspirera och informera för en hållbar livsstil, tog vi i våras hit Lincoln för att föreläsa på Kristianstad Museum och för att hålla workshops på Marcellos Farm i Ugerup.

Tanken var att han genom att dela med sig av sin erfarenhet skulle hjälpa Marcellos Farm att dra igång ett eget CSA projekt. Besöket blev väldigt lyckat, projektet är igång och kallas på svenska för Sam-Lantbruk.

Jag är själv en av medlemmarna i detta projekt, vilket kortfattat innebär att jag varje månad betalar en bestämd summa pengar och kan hämta så mycket ekologiskt och biodynamiskt odlade grönsaker som jag vill och behöver, när jag vill.

På ett personligt plan märkte jag snabbt hur detta påverkat mitt sätt att tänka och förhålla mig till bl a det här med pengar. För trots att jag varit väldigt förtjust i idén om att vara en del av ett CSA, så började jag, innan jag beslöt mig för att bli medlem, fundera i banor kring hur vida jag skulle ”tjäna på det”.

Jag jämförde priser i dagligvaruhandeln, bensinpengar, den tid det skulle ta för mig att ta tillvara alla grönsaker på bästa sätt, osv.. För att inte tala om vad som skulle hända ifall vi helt plötsligt skulle få tillfälle att resa bort under en del av vintern.

När jag observerade mina gamla tankemönster om att behöva ”tjäna” någonting för att bli motiverad till att ”göra” någonting, insåg jag hur djupt rotad denna föreställningen är i oss och hur kortsiktig och exkluderande den är.

För det handlar ju bara om; Vad JAG tjänar på det och vad JAG tjänar på det NU?!

När jag började tänka vidare på det hela och på vad jag faktiskt får ut av att vara Sam-Lantbruks medlem, insåg jag att det är mycket mer än bra grönsaker;

Möjligheten att se saker ur ett helt annat perspektiv och förhoppningsvis kan det leda till att man utvecklas även som människa, att man kanske kan se lösningar och möjligheter där det tidigare inte varit möjligt, för att man just vågar tänka i nya banor.

Jag bidrar inte bara till att det finns jordbrukare som kan bedriva ekologiskt jordbruk i min omnejd, utan även till att jag får färskt skördade grönsaker som inte behöver transporteras över halva jorden.

Min kreativitet utmanas av att tillaga någonting gott av det som redan finns hemma, istället för att handla det som behövs till receptet. Dessutom skäms jag oerhört mycket mer när jag slänger en gulnande broccoli som jag själv hämtat från Marcellos Farm, än den jag betalat för på t ex Coop.

Jag får vara del av en gemenskap som är baserad på tillit, där all ekonomi är genomskinlig och där man utgår ifrån ärliga intentioner, vilket resulterar i en ömsesidig respekt och ett genuint engagemang, som jag är säker på kommer att leda till flera nya intressanta initiativ.

Och sist men inte minst så investerar jag inför framtiden, för min, mina barn och barnbarns skull, i ett utforskande experiment som undersöker alternativa, nya och hållbara sätt att lösa de problem vi står inför på vår jord. Detta ger mig en känsla av att vara delaktig och en möjlighet att på ett personligt plan undersöka hur det fungerar i verkligheten.

Man behöver inte vara någon expert för att ifrågasätta intentionerna bakom den omtalade forskningsrapport om ekologisk odling, som 4 forskare från SLU publicerades häromdagen. Det känns onekligen som att de missat en del i sina beräkningar, kanske är det viktigaste av allt, den mänskliga faktorn.

Det är bara att gratulera fabror Lincoln till ett välförtjänt pris, för ett gediget och viktigt utforskande arbete, som i sin tur inspirerar andra till att våga ta nya initiativ och framförallt bilda sig egna uppfattningar genom erfarenhet.

 


 

Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedInShare on Google+
 Produktionen välsignas i sedvanlig ordning av människobarn och enhörningar 🦄
 Nu är även jordnötssmöret på väg ut i landet #moderjordkoop #moderjord #krav #kärlek #jordnötssmör #peace #ekologiskt #goingnuts #glädje
 Vårens första produktion bådar gott. Mer sesampasta åt folket! #moderjordkoop #sesampasta #krav #kärlek #gemenskap #glädje #ekologisktärlogiskt #organic #moderjord #forshultskvarn #bevarakvarndammarna
 Idag har vi producerat jordnötssmör i kvarnen.
 Jordbandet on stage #backafestivalen #kärlek #glädje #livet #moderjord #jordbandet